Zelf eiken planken schuren

Hoe u zelf een houten eiken planken vloer kunt schuren met of zonder v-naden

Let op: Ik raad het absoluut niet aan om het zelf te doen maar hierbij de uitleg wanneer u het toch aandurft.

Om te beginnen heeft u een aantal machines nodig:

 • Parketschuurmachine
 • Kantenschuurmachine
 • Bovenfreesmachine (wanneer u v-naden heeft)
 • Excentrische schuurmachine
 • Hoeken schuurmachine
 • Parketschuurmachine Woodboy

Een stofzuiger die u kunt gebruiken op alle machines zodat het stof-arm is.

En een heel veel materiaal en gereedschap:

 • Schuurpapier korrel 40, 60, 80 en 120 voor de parketschuurmachine
 • Schuurpapier korrel 40 en 80 voor de kantenschuurmachine
 • Korrel 80 voor de excentrische schuurmachine
 • Korrel 80 voor de hoeken schuurmachine
 • Een groene pad + k100 schuurpapier 17” voor de parketschuurmachine woodboy
 • Een hele scherpe driehoekkrabber
 • Vuilniszakken
 • Extra zakken voor de stofzuiger
 • Stofzuigerstang
 • Kniestukken
 • Gehoorbescherming
 • Stofkap

Twijfelt u of het financieel versus kwaliteit verstandig is?

Stap 1

Wanneer u v-naden heeft begint u met het frezen van de vloer. Dit houdt in dat de v-naden van de vloer weer netjes schoon en kaal worden gemaakt. Deze machine is zeer moeilijk om te gebruiken dus test onder te trap of in een hoek de stand van de machine. De frees komt niet geheel tot de kanten dus gebruik de driehoekkrabber om het laatste stukje te krabben. Let op: overlap niet het gedeelte wat gedaan is met de frees en de driehoekkrabber maar schuur die netjes uit met een schuurpapiertje.

Stap 2

Probeer met de parketschuurmachine of de vloer makkelijk kaal geschuurd kan worden met korrel 60, als dat niet werkt gebruik dan korrel 40. Schuur in de lengte van de plank tot dat elke kras of kleurverschil uit de vloer is. draai vervolgens de machine om en herhaal het proces.

De parketschuurmachine is moeilijk in gebruik. Zorg ervoor dat u geleidelijk de hendel naar boven en naar beneden haal en absoluut niet stil staan. Probeer rechte banen te trekken van rechts naar links en schuif elke keer 10 centimeter op. Wanneer de 10 centimeter nog niet goed kaal is gaat u nogmaals over hetzelfde stuk heen en weer tot die 10 centimeter goed zijn. Daarna pas 10 cm opschuiven. Let op: laat de machine nooit stil staan.

Stap 3

Gebruik de kantenschuurmachine met dezelfde korrel als waarmee de vloer met de parketschuurmachine geschuurd is. Draai met de machine een korte (30cm) 8 vorm en ga met de klok mee rondom de kamer tot dat de kanten dezelfde vlakte hebben bereikt als wat u met de parketschuurmachine heeft gedaan.

Stap 4

Voor uw eigen gemak: Schuur nogmaals de kanten alleen dan met korrel 80. Dit zorgt ervoor dat u dadelijk minder moeite heeft met het verwijderen van krassen. Dit is namelijk best lastig wanneer u vanuit korrel 40 naar 80 excentrisch gaat zonder ervaring.

Stap 5

Pak de driehoekkrabber (zorg ervoor dat de krabber nog steeds scherp is) en krab de hoekjes van de vloer en zorg dat deze dezelfde hoogte bereiken als de geschuurde vloer. Dit vergt wel wat kracht alleen dit soort details zijn cruciaal voor het eindresultaat. Krab altijd met de houtrichting mee!

Stap 6

Pak nogmaals de parketschuurmachine, vervang het schuurpapier met korrel 80 en schuur de krassen weg die gemaakt zijn met korrel 40. Dit hoeft niet lang te duren wanneer u de machine goed heeft gebruikt wanneer u korrel 80 schuurde. Zorg ervoor dat u overlapt op de plekken waar u eerder heeft omgedraaid.

Stap 7

Gebruik de excentrische schuurmachine en gebruik daarvoor ook korrel 80. Nu is het van belang dat u eventuele butsen, krassen of verschillen tussen de kantenschuurmachine en de parketschuurmachine weg schuurt.

Stap 8

Gebruik nu de hoekenschuurmachine om het verschil tussen de excentrische schuurmachine en de hoeken die vlak zijn gemaakt met de driehoekkrabber weg te halen. Gebruik hiervoor korrel 80.

Stap 9

Controleer of alle v-naden nog netjes zijn, gebruik een schuurpapiertje op eventuele verschillen tussen de kanten en het grotere oppervlakte te verwijderen.

Stap 10

Pak de Woodboy met korrel 100. Polijst het gehele oppervlakte en neem hiervoor de tijd. Alles wat zichtbaar is na het polijsten met de Woodboy is zichtbaar in het eindresultaat!

Voila! Uw vloer is klaar om te behandelen met de door u gekozen afwerking!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *