FAMILIEBEDRIJF

Gedreven en betrokken

KWALITEIT EN GARANTIE

100% gericht op kwaliteit

VRIJBLIJVENDE PRIJSOPGAVE

Advies en informatie op maat

Parket schuren en behandelen

Wanneer de beschermlaag van uw parket is afgesleten, zal de vloer sneller beschadigen. Zo zal de vloer gemakkelijker vervuilen of slijtageplekken laten zien. Het is daarom verstandig om uw vloer periodiek opnieuw te laten behandelen. Als eerste gaan we uw parket schuren. Dit is essentieel om de oude toplaag eerst helemaal te verwijderen. Het eindresultaat is dat u weer een egaal mooie parketvloer heeft!

Bent u een particulier, een bedrijf of een instelling en wilt u uw parket laten schuren? Dan kunnen wij, van Vloeroptimaal u zeker weten verder helpen!

 • Wij kunnen een tijdloze schoonheid in uw huis in Wassenaar brengen met klassieke mozaïek parket schuurbehandelingen, afgewerkt met een matte lak.
 • In Nieuw-lekkerland werd een veerkrachtige en stijlvolle eikenhouten vloer nieuw leven ingeblazen met moderne plinten na te zijn geschuurd en behandeld met SKYLT Overlakbare kleurolie c10+10. Een prachtige transformatie!
 • We hebben zojuist een prachtig eiken parketvloerrenovatieproject in Schijndel afgerond, waarbij ROYL 2K van professionele kwaliteit werd toegepast met een aanvullend kleurpigment voor een uitstekend resultaat.

Parket schuren

Het goed schuren van parket is bij renovatie het belangrijkste wat er is voor de vloer. Het is namelijk de basis voor een goede afwerking. Zonder een goed schuurresultaat kan er geen mooi parket worden afgeleverd.

parket schuren

Bij het schuren van parket is het doel een nieuw ogende parketvloer. Alle vervuilingen en/of beschadigingen in of op het hout dienen goed te worden weggeschuurd.

Is het nodig dat de parketvloer moet worden geschuurd?

Wilt u uw parket laten schuren? Is de beschermlaag afgesleten, vertoont de parketvloer beschadigingen? Dan zal uw houten vloer gemakkelijk vervuilen of slijtageplekken laten zien. In dat geval is het renoveren van parket een prachtige oplossing.

– Slijtageplekken ziet;
– Kleurverschillen ziet door het zonlicht;
– Er deuken of krassen in de vloer te zien zijn;
– Wanneer u uw vloer een andere kleur wilt geven;
– Uw vloer als nieuw wilt laten lijken, zonder dat u geld voor een nieuwe vloer hoeft uit te geven.

Kieren vullen van een parketvloer

Hout zet nou eenmaal uit. Dit geldt ook voor een verlijmde parketvloer. Het kan zijn dat de vloer in de zomer of winter wel of geen kieren heeft. Dit is afhankelijk van de luchtvochtigheid.

Wij kunnen bij het schuren van parket de kieren vullen, alleen de garantie geven dat deze vulling blijft zitten kunnen wij niet. Het beste is om de luchtvochtigheid in de woning te reguleren met een luchtbevochtiger.

Kan de vloer geschuurd worden?

Dit is afhankelijk van de dikte van de toplaag. Er zijn verschillende soorten houten vloeren waaronder (traditioneel) parket, houten massieve planken, multi-planken en lamel.

Met parket bedoelen wij een vastgelijmde houten vloer zonder mes en groef.

In de meeste gevallen kan de vloer geschuurd worden.

Voor dat de werkzaamheden plaats vinden komt er altijd eerst een expert langs om te bepalen of het mogelijk is. Ook zal er dan ook met u besproken worden wat de mogelijkheden zijn qua afwerking

Helaas kan het ook voorkomen dat het hout te dun blijkt te zijn, of andere gebreken vertoont. in sommige gevallen is dit niet van te voren te beoordelen. Het blijft een natuurproduct.

Donkere parketvloer lichter maken

Kan een donkere parketvloer lichter worden gemaakt? In de meeste gevallen wel. Hoe licht? Dit hangt af van het soort hout. Een houten vloer kan niet lichter worden gemaakt dan het onbehandelde hout zelf. Het behandelen met SKYLT geeft de mogelijkheid om de vloer zo licht mogelijk te houden.

hoe vaak een parketvloer schuren

Een parketvloer wordt gemiddeld 1 keer tussen de 5 a 10 keer geschuurd. Uiteraard is dit afhankelijk van de staat van de vloer, de bestaande bescherminglaag heeft daar het meeste invloed op. Een parketvloer behandeld met lak zal minder snel geschuurd hoeven te worden dan een Wit geverfde vloer.

Parketvloer kleuren

Afhankelijk van de houtsoort kunnen we de parketvloer kleuren met een kleurolie. Dit kan zowel een enkele laag zijn of een behandeling van olie en lak.

Drevelen en vullen

9 van de 10 keer is de vloer bij parket zowel gelijmd en gespijkerd. Wanneer de vloer geschuurd wordt komen deze spijkertjes naar het oppervlakte. Indien gewenst kunnen wij de spijkertjes dieper inslaan, dit wordt drevelen genoemd.

Na het drevelen worden de gaatjes opgevuld met een combinatie van stof en lijm. Vervolgens wordt de parketvloer in zijn geheel opnieuw geschuurd. Door dit proces kunnen er weer nieuwe spijkertjes zichtbaar komen, een oneindig proces. Hiervoor is een maximum afgesproken. 10% van de spijkertjes mag zichtbaar zijn.

Kiest u voor een matte lak dan zullen deze spijkertjes niet eens opvallen, vaak is ons advies dan ook om de vloer helemaal niet te laten drevelen en vullen.

Schadeherstel

Het kan voorkomen dat er een aantal planken moeten worden vervangen. Ook schadeherstel aan uw parket kunnen wij voor u verzorgen.

Al het hout wat door ons wordt geplaatst wordt speciaal voor uw vloer gemaakt, hierdoor kunnen wij kleurverschil minimaliseren.

Traditioneel parket schuren

Traditioneel parket schuren zoals visgraat of in een ander motief gelegde vloer, heeft zijn eigen uitdagingen. Het is namelijk heel moeilijk om de vloer krasvrij te krijgen.

Dit is vooral van belang wanneer er gekozen wordt voor een kleurolie, het kleurpigment dringt namelijk in de krasjes waardoor deze worden geaccentueerd.

100% krasvrij met kleurolie is geen optie! Het blijft een renovatie.

Het resultaat van een parket schuurbehandeling is een gloednieuw ogende parket- of houten vloer! Zonder dat u een dure nieuwe vloer heeft hoeft aan te schaffen. Het schuren van parket met daaropvolgend een nieuwe beschermlaag, is dus ook dé oplossing voor uw portemonnee!

Visgraat parket schuren

Er zijn verschillende methodes om een visgraat parket vloer te schuren. onze methode is vooral gericht op het vlakschuren en dat betekend dat we kruislings met de lengte en breedte van de kamer schuren i.p.v. met de houtrichtingen.

De meeste schuren met de houtrichting kruislings mee, het nadeel daarvan is, is dat je al snel een soort van golvend effect krijgt. Het nadeel van onze methode is dat wij veel meer tijd kwijt zijn aan het polijsten. Alle krassen moeten namelijk verwijderd worden. Vooral bij een kleurolie!

Lamelparket schuren

Wat is lamelparket?

Lamelparket zijn kleine plankjes die met mes en groef in elkaar worden gelegd in bijvoorbeeld visgraat, het verschil is dat het niet massief is. Het voordeel van lamelparket is dat de werking van het hout minder is ten opzichte van massief parket. Uiteraard is het ook goedkoper dan massief. Hou er wel rekening mee dat voor het schuren van lamelparket minimaal 2mm aan toplaag aanwezig moet zijn.

Reparatie parket

Het repareren van parket is is bijna altijd wel mogelijk. Het mooie van een parketvloer is dat het hout altijd verlijmd is op een ondervloer. Hierdoor zet het hout zich maar minimaal uit. Door het missen van een mes en groef verbindingen kunnen we met redelijk veel gemak plankjes doormiddel van een hamer en beitel verwijderen.

Bij onze groothandel wordt het juiste hout uitgekozen om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk kleurverschil ontstaat.

Het polijsten van de vloer.

Dit is de laatste stap van het schuur proces. Hierbij wordt het oppervlakte in zijn totaliteit gepolijst zodat de tekeningen van het hout mooi tot zijn recht komen en dat de vloer na alle vorige handelingen tot 1 geheel wordt gepolijst.

Het opbouwen naar een fijn geschuurde vloer.

Na de eerste stap is het belangrijk dat de vloer op een bepaalde fijnheid wordt afgeschuurd. Afhankelijk van de afwerking, bij olie moet bijvoorbeeld de vloer grover worden afgewerkt dan bij lak.

Bij deze stap is het belangrijkste dat er goed wordt gelet op de details zoals eventuele schuurkrasjes. De werkzaamheden die verricht zijn met de driehoekkrabber worden ook netjes geschuurd.

Parket lakken

Na het schuren van het parket kan de vloer worden gelakt worden met 3 lagen parket lak. De vloer is nu beschermd voor normaal gebruik.

Parket schuren en behandelen

Wilt u uw parketvloer laten schuren en behandelen? Wilt u meer weten of persoonlijk advies? neem gerust contact met ons op.

Welke afwerking voor u geschikt is hangt af van meerdere factoren.

 • gezinssamenstelling
 • huisdieren
 • hoe actief u wilt zijn in het onderhoud
 • wat voor uitstraling u wilt.
 • prijs

Dit zijn een aantal voorbeelden die invloed kunnen hebben op uw keuze. Bij Vloeroptimaal komt er altijd iemand langs om samen met u te kijken wat de beste optie is.

Hieronder een lijst met de verschillende mogelijkheden:

parket schuren en behandelen met SKYLT lak

SKYLT lak is een matte vloerlak waarbij je nauwelijks kan zien dat de vloer is behandeld. Het gevolg is, een moderne lichte vloer.

Deze lak wordt veel gekozen voor eikenhout en Tropische houtsoorten.

 • Kambala vloeren kregen een professionele make-over met schuren en een SKYLT-behandeling, waardoor een onbehandelde look ontstaat die de ruimte oplicht.
 • Transformeer uw eiken vloer met SKYLT lak voor een frisse nieuwe look in Rhoon. Geniet van de natuurlijke schoonheid van het schuren en afwerken van uw oude vloeren voor een exquise touch!

parket schuren en behandelen met kleurolie en SKYLT lak

SKYLT Overlakbare kleurolie is een behandeling waarbij eerst de vloer wordt bewerkt met moderne kleur. Vervolgens wordt de vloer extra beschermd met de SKYLT 2K lak.

Deze afwerking wordt vaak gekozen op eiken en grenen vloeren.

 • De ingewikkelde eikenhouten vloer werd geschuurd en afgewerkt met een levendige, overlakbare kleurolie voordat hij een laatste beschermende laag van 2x SKYLT lak kreeg voor optimale duurzaamheid op lange termijn.
 • De eiken houten vloer van Roosendaal is geschuurd en behandeld met een speciale SKYLT overschilderbare kleurolie voor een perfecte afwerking. Onze professionals hebben de afwerking gedaan met SKYLT 2k original voor een langdurig resultaat.

Parket schuren en behandelen met vloerverf

Elke dekkende kleur die u maar wenst kan de vloer mee worden geverfd. Na 1 of 2 lagen verf wordt de verf beschermd met 2 lagen lak.

 • Deze prachtige notenhouten vloer is vakkundig behandeld met Rainbow verf en verzegeld met SKYLT Titanium voor een schitterende afwerking. Perfect passend in Oud-Beijerland, zal deze bijzondere uitstraling bewonderende blikken trekken en elk interieur verfraaien!
 • Deze vloer is met een soort van betonlook verf behandeld. Vervolgens is de vloer met een zijdeglans lak afgewerkt. De kleuren worden speciaal voor de klant gemaakt. Elke RAL kleur is mogelijk
 • Deze eiken planken vloer hebben we geschuurd en grijs geverfd, elke kleur is mogelijk! De verf wordt namelijk speciaal voor u gemaakf.

Parket schuren en behandelen met parketlak

Bij een gelakte parketvloer hebben de meeste mensen het beeld van een glimmende balzaal maar dat is eigenlijk niet meer de realiteit.

Lak kan een moderne of een authentieke uitstraling hebben afhankelijk van de glansgraad en de grondlak.

Een gelakte parketvloer is onderhoudsarm waardoor het voor veel vloeren een geschikte afwerking is.

 • Voor een langdurige bescherming en glans brengt ons team een 2k laklaag aan op de essenhouten vloer in Gorinchem. Dit delicate proces vereist nauwkeurige aandacht en vaardigheid, zodat dit prachtige hardhout weer al zijn natuurlijke schoonheid terugkrijgt!

Parket schuren en behandelen met vloerolie

Vloerolie is in het bijzonder geschikt voor houtsoorten die niet van zichzelf vettig zijn, en een open structuur hebben. Dit is belangrijk omdat de olie wel moet kunnen intrekken.

Wij raden deze afwerking af bij tropische houtsoorten.

 • Deze eiken vloer onderging een professionele transformatie met behulp van onze gespecialiseerde behandeling. Na zorgvuldig schuren en het aanbrengen van ROYL C15 in Ridderkerk werd dit verouderde/gerookte hout weer tot leven gebracht!
 • Ervaar de artisticiteit van professioneel vloer schuren en oliën met ROYL C30 in Breda. Prachtig behandelde eiken houten vloeren gaan jaren mee wanneer u onze deskundige vakmensen vertrouwt om uw project te verzorgen.

Vrijblijvend advies

Mocht u vragen hebben of wilt u meer informatie ontvangen? Neem contact bel ons gerust of vul het formulier in op onze website en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.